Posts

Featured Post

Misi Kinabalu di Majalah BackPackersz

Image
Assalamualaikum


Fuhhh dah bersarang blog aku nih!. Baru sempat nak update. Kali ni story pasal misi Kinabalu ada dalam Majalah BackPackerz Vol 3 edisi April 2016! 



Memang menarik betul majalah ni untuk kaki2 travel & backpackers! Kebetulan plak aku baru je balik dari trip Surabaya & Jogja! Ade pulak story pasal terjah Jogja dalam nih! Fuhhhh memang mengimbau betul! Memang best gler majalah nih!



Magnet Kinabalu!


Mana nak dapat majalah ni??? Hurmmm memang majalah ni tengah hangat di pasaran! Jenuh jugak aku cari kat banyak kedai semua dah sold out! Korang boleh cari kat kedai-kedai buku Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat kiosk2 myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!



Tu diaaaa... gambar poskad aku kemain besaq! Teruja kejap! hahaaa


Story pasal Adam & Team Anak Gunung!



In a Nutshell,TQ Backpackerz Magazine! So cepat-cepat pergi beli sebelum terlambat! hiks :p




Castella Cafe, Gerik, Perak!

Image
Assamualaikum

24 Februari 2017
Jumaat 

Kali ni aku & the geng nak ke Royal Belum Houseboat di Gerik, Perak. Tapi program start pada hari Sabtu pagi. Hari Jumaat tu kami 7 orang bergerak dari Kota Baru menuju ke Pekan Grik dengan jarak perjalanan 215km iaitu mengambil masa lebih kurang 4 jam dengan pemanduan santai layan corner kat jalan Gerik tu! Line up trip kali ni mantap-mantap belako sek2 klate boh! Nutshell, Remaja Purba, Tee Jay, Bunga Matahari Merah, Amalina gigi besi, Tiqah harry potter dan kak Nurul!

Kami singgah sebentar di restoran Castella Cafe untuk menikmati sajian menu bangsawan, Melayu Pattani yang berkonsepkan berkelah di tepi sungai. Kalau nak datang ke sini, korang perlu book dulu dengan tok janggut!


Lokasi Castella CafĂ© ini terletak 10km di pinggir pekan Gerik, iaitu di Kampung Padang Stang Mukim Kerunai Gerik, Perak yang berlatar belakang alam semulajadi.

 Aliran sungai ‘Air Beruk’ yang bersih dengan udara nyaman melupakan seketika suasana hiruk-pikuk di bandar. Dan…

Backpacking trip Part 8 : Gud Bye Thailand

Image
Assalamualaikum



Day 8
Jumaat - (8.1.2017)


Day 8 - Bangkok - KL - Kota Bharu

Check out Meet Up Hostel pukul 7.30 pagi menuju ke Don Mueng airport. Lagi satu tips, jika ingin mengambil teksi di Kota Bangkok, pastikan pilih teksi yang berwarna hijau kerana ia menggunakan meter. Disebabkan kami mahu cepat sampai di airport kami telah mengambil teksi berwarna pink dengan harga 400bath! Ni harga dia dah fix tak boleh tawar menawar dah. Redho jelah! 

Thank my backpackers buddies, Tiqa & Zue yang masih bertahan lepas 8 hari asyik mengadap muka ni jer! hahaa.. Kesemua gambar sepanjang trip ni diambil menggunakan Gopro hero4, Handphone Asus Zenmax3, dan kamera compact Panasonic Lumix.

Jaket military yang aku beli kat Rod Fai market semalam! Ada gaya tak?? Dah macam askar Nazi. Ok dah siap nak p battlefield nih! hahaa

Naik bas charter untuk menuju ke kapal terbang.

Dah lama tak naik kapal terbang ikut tangga nih! Teruja pulak! hahaa

Time ni aku rileks jer bawak backpack dalam 12 kilo rasenyer bawak n…

Thailand part 7 - Lopburi

Image
Assalamualaikum



Day 7
Khamis - (5.1.2017)


Day 7 - Lopburi - Bangkok

Pemandangan dari tingkap hostel. Monyet 1 family tengah lepak atas bumbung.


Check out dari Noom Guesthouse seawal jam 7 pagi. Kami dah book kereta 4x4 untuk ke ladang bunga matahari dengan harga 600bath. Perjalanan dari guesthouse menuju ke ladang ni sejauh 70km dan mengambil masa kira-kira 45minit.


Sebut sahaja Lopburi, kita akan terpesona dengan bunga-bunga matahari. Bukan sekuntum dua, tapi bejuta. Ladangnya seluas mata memandang (lebih luas dari sawah-sawah padi yang ada di Kedah).
Lopburi ada sejarahnya, iaitu semasa kerajaan Ayutthaya dibangunkan pada abad ke-14, Lopburi adalah kubu kuat pemerintah Ayutthaya.
Ia kemudiannya menjadi ibu kota kerajaan Ayutthaya semasa pemerintahan Raja Narai pada pertengahan abad ke-17 dan raja tinggal di sana kira-kira selama setahun lapan bulan. Tidak hairan, Lopburi dipenuhi tinggalan istana lama yang megah.


Melawat ke lautan bunga matahari lagi! Tapi hati kami tetap teruja dan memang t…