Posts

Featured Post

Misi Kinabalu di Majalah BackPackersz

Image
Assalamualaikum


Fuhhh dah bersarang blog aku nih!. Baru sempat nak update. Kali ni story pasal misi Kinabalu ada dalam Majalah BackPackerz Vol 3 edisi April 2016! 



Memang menarik betul majalah ni untuk kaki2 travel & backpackers! Kebetulan plak aku baru je balik dari trip Surabaya & Jogja! Ade pulak story pasal terjah Jogja dalam nih! Fuhhhh memang mengimbau betul! Memang best gler majalah nih!



Magnet Kinabalu!


Mana nak dapat majalah ni??? Hurmmm memang majalah ni tengah hangat di pasaran! Jenuh jugak aku cari kat banyak kedai semua dah sold out! Korang boleh cari kat kedai-kedai buku Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat kiosk2 myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!



Tu diaaaa... gambar poskad aku kemain besaq! Teruja kejap! hahaaa


Story pasal Adam & Team Anak Gunung!



In a Nutshell,TQ Backpackerz Magazine! So cepat-cepat pergi beli sebelum terlambat! hiks :p




ABC Trip Part 5 : Taman Bunga dalam hutan

Image
Assalamualaikum



23 Mac 2018 (Jumaat) 
Hari Ketiga Trekking (Chapter 2)

Ghorepani (2850m) - Tadapani (2590m)
10.30 am - 4.00 pm



Dari Poonhill tadi, kami turun semula ke guesthouse untuk breakfast dan kemas barang-barang.


breakfast makan :
Maggi sup = 250 air panas = 30 
Total = 280 NPR

Semangkok maggi yang kosong ni lebih kurang RM10! hahaaa... Meninggal harga macam kat restoran 5 star pula atas gunung ni. So jangan membazir bab makan nih! hehee... Tunggu kat ABC nanti mau sampai RM30 demi semangkuk maggi sahaja ye lagi kalau ada tambah telur. Bertabahlah! Kalau nak jimat korang boleh bawa maggi sendiri lepas tu order air panas jer. Secawan air panas pun nak dekat RM2. Teh hijau tu aku bawa sendiri.

Secara geografinya kedudukan Tadapani terletak lebih rendah berbanding Ghorepani, namun pada peringkat awal trekking kami melalui laluan mendaki yang agak mencabar dikelilingi kawasan berhutan. Kami meneruskan perjalanan ke Tadapani pada pukul 10.30 pagi yang mengambil masa selama 6 jam trekking.


Lalua…