Google+ Followers

Friday, August 26, 2016

Kalibiru - Pt 9




Assalamualaikum



5 April 2016, 2.00 pm



Next kami ke Wisata Alam Kalibiru, Kulon Progo, Jogjakarta.


Nak ke sini, lagi sekali melalui jalan yang berliku. Nasib baik pak Jitho parking sampai ke atas bukit walaupun bukit dia curam giler! Tak de lah kene jalan kaki jauh sangat nak masuk ke sini. Hahaaaa


Tapi masa kami sampai, cuaca agak mendung. Lepas tu hujan pulak turun! Kami pon lepak la dulu dekat pondok yang ada kat tepi nih, Sejuk-sejuk ni, perut pun tengah lapar memang syok la makan maggie cup, Pop Mie! Enakkk banget! hahaa


Makan dulu yuk!

Lepas hujan dah berenti, kami pon pergi la tempat spot untuk bergambar. Kat kalibiru ni ada spot 1, 2, 3, panggung utk gambar (harga lain2). Kami pergi yang spot no 2. Nasib tak ramai orang coz baru je lepas hujan. So tak de lah beratur lama sangat nak tunggu turn.


Korang kene panjat tangga tu untuk naik ke pelantar. Gayat jugak lah! hahaa


Tadaaaaa...... Ni lah view kat atas nih! Lawa la jugak, cuma ni baru lepas hujan macam kabus sikit! Tapi aku tengok view dia macam kat bukit tabur jer! hahaaaa.... Tapi kat sini, korang tak payah susah2 nak hiking nak tengok view macam nih. Kene panjat kat platform tu jeh! Kene pakai harness sebagai langkah keselamatan!

Style doh!

Wisata Alam Kalibiru!



Kalibiru checked!


Masa korang panjat tu,akan ada photographer yang amik gambar korang. So nak beli boleh tak nak beli pun tak pe. Disebabkan gambar dia cantik, kami pon beli 15,000rp. Boleh terus masuk dalam handphone korang.

Selain dari bergambar atas platform ni, banyak lagi aktiviti menarik yang korang boleh buat kat Kalibiru nih. Antaranya flying fox, skytrail.


Next, kami berenti tepi jalan kat empangan air dan tasik. Cantik jugak layan view kat sini. Memang spot bergambar jugak sini! hahaaa


Amboiii happy sangat si Musz tuh! Lain macam jer! hahaaa



Aku acah-acah jadi pak supir! hehee


Balik ke kotaraya. Kat sini memang spot femes untuk melepak sambil duduk bersila makan nasi kucing! Tapi disebabkan kami masih kenyang, just lepak minum kopi joss!


Kat sini pon memang ramai gler penjaja yang menjual di jalanan dan buskers akan menghampiri korang. Just buat tak tahu jer. Tapi kadang-kadang rasa rimas jugak! hahaaa


Kopi joss dibuat dengan gula, kopi dan air mendidih, lalu ditambahkan dengan arang panas. Saat arang panas dicelupkan, maka terdengarlah bunyi josss pada kopi. Sebab tu lah namanya Kopi Josss. Emangnya bunyi Jossssssss.... hahaa... 

Ketika dihirup, kuatnya rasa kopi berpadu dengan aroma terbakar. Rasanya yang unik sambil menikmati kehidupan hiruk pikuk kota jogja di malam hari. Bagi aku yang bukan penggemar kopi, rasanya agak aneh sedikit. hahaaa


Kopi Jossnya memang sangat terkenal di kalangan traveller & backpackers yang berkunjung ke Jogja.


Sebelum pulang ke Malaysia, shopping dulu di Malioboro Road. Semuanya murah kat sini. Dari baju, beg ke keychain semua murah. Korang boleh juga naik kereta kuda round town.


Thank you Trip Javanesia sponsor t-shirt kat kami! Yeayyyy!


In a nutshell, tamatlah pengembaraan kami ke Pulau Jawa, Surabaya, Malang dan Jogjakarta. My trip, my adventure! Total hangus untuk trip ni RM1500 satu kepala termasuk tiket flight selama 6 hari! Thank you to Pak Supir, Mas Jitho, Mas Rikin, & Trip Javanesia Travel Buddies! Moga ketemu lagi di lain trip! Hatiku telah tertinggal di Indonesia! Tak sabarrr nak datang lagi dengan misi mencari Rangga! Ada apa dengan cinta yukkk!.... Asyikkkk








Thursday, August 18, 2016

Bromo Trip di Majalah Backpackerz




Assalamualaikum


Kali ni ada story pasal Trip Bromo dalam Majalah BackPackerz Vol 7 edisi Ogos 2016!



Bukit Teletubbies memang wujud dalam peta!
 Tajuk pon dah bikin gempak nih! hehee


Bromo memang bikin hati aku asyik banget!


Fuhhhh, gambar sebesar poster! 



 Harap catatan kisah pengembaraan di Bumi Bromo ni dapatlah memberi sedikit gambaran dan inspirasi untuk korang yang nak travel kat sini. Kepada geng krik2, jangan nak kecam pasal trip aku compress & tak cukup tidur! Ni muka korang masuk dalam majalah weyh! :p hahaaa... Happy reading gais!


Mana nak dapatkan majalah pasal dunia backpacking & travel yang paling meletops kat pasaran ni? Korang boleh cari kat kedai-kedai buku berhampiran seperti di Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat pasaraya atau shopping mall yang ada kiosk myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!



In a Nutshell, Thank you Backpackerz Magazine! Majalah ni memang sangat awesome untuk kaki travel, padat dengan informasi yang menarik dan gambar-gambar yang cantik! So cepat-cepat pergi beli sebelum habis di pasaran!





Saturday, August 13, 2016

Candi Borobudur - Pt 8




Assalamualaikum






5 April 2016, 8.00 am



Hari ke-4 backpackers kental  trip trans Java.


Bila bercakap pasal nak pegi bercuti ke Jogjakarta, tempat yang paling femes yang wajib dilawati sudah semestinya Candi Borobudur.





Sebelum tu, misi mencari poskad untuk diposkan kepada diri sendiri & juga sahabat yang berada nun jauh di tanah arab yang tak dapat join trip kali nih!



Candi Borobudur diwartakan sebagai salah sebuah tapak tinggalan sejarah oleh UNESCO dan merupakan Candi Buddha yang terbesar di dunia. Borobudur adalah stupa Buddha mazhab Mahayana.

Ia mula dibina sekitar tahun 750 hingga 850 oleh pemerintah Jawa Dinasti Sailendra dan Sanjaya. Nama Borobudur diambil sempena nama salah sebuah kampung berhampiran iaitu kampung Bore manakala Budur adalah Candi jadi ia membawa maksud Candi Bore.


Gigih ni cari mencari sudut yang sama macam dalam poskad nih! Hahaaa.... Tangan pon gigil coz jenuh tangkap banyak kali kat tengah-tengah panas! Fuhhh..... Merecikkk peluh bai!


Jika Mesir berbangga dengan piramid dan Sphinx, China dengan Tembok Besar, Kemboja dengan Angkor Wat. Maka, warga Indonesia berbangga dengan Borobudur.





Kemegahan dari mahakarya Candi Borobudur ni juga terletak pada 24 pintu gerbangnya yang dijaga oleh 32 arca singa.





Borobudur berbentuk gunung 6 segi bujur dan mempunyai 3 tingkat. Pada puncak Borobudur ada stupa induk berbentuk loceng berlubang-lubang. Bahagian paling utama terletak di bahagian puncak yang dikelilingi oleh 72 patung Buddha. Setiap patung Buddha terletak dalam stupa loceng yang berlubang-lubang. 

Borobudur ini dihiasai dengan 2672 arca dan 504 patung Buddha. Monumen ini menjadi tempat utama Lord Buddha dan tempat perjalanan pemujaan terpenting penganut Buddha di Indonesia dan dunia. Semasa mendaki, mengelilingi Borobudur menuju Buddha, terdapat 1460 keping arca pada dinding dan hiasan balustrades.







Borobudur dibina sebagai tempat pemujaan penganut agama Buddha kerana ketika itu seluruh pulau mistik Jawa didiami penganut Buddha. Setiap tahun, sambutan Hari Wesak telah disambut di sini pada bulan Mei. Pembinaan semula kuil Borobudur menyebabkannya semakin terkenal di kalangan penganut Buddha dari seluruh dunia. Hari Wesak adalah untuk memperingati hari kelahiran, nafas penghabisan dan masa apabila Boddhisatva menjadi Buddha.


Pengaruh Buddha dan Hindu merosot dengan ketibaan agama baru iaitu agama Islam. Sehingga kini hanya terdapat 2 juta penganut Hindu Buddha di Indonesia dengan tumpuan di pulau Bali. Selepas Islam, pengaruh Kristian turut berkembang luas di Indonesia selama 350 tahun dengan jumlah penganut seramai 5 juta orang.


Kemerosotan Borobudur semakin teruk apabila ia ditimbus oleh abu lava gunung berapi. Terdapat dua buah gunung berapi yang masih aktif iaitu Gunung Sundoro-Sumbing dan Gunung Merbabu-Merapi di Sungai Progo. Kawasan ini terpilih sebagai tempat pembinaan kuil kerana penduduknya ramai dan pertanian padi sawah dapat dijalankan kerana tanah lava gunung berapi sangat subur.


Candi ni mengalami beberapa kali pengstrukturan semula dek kerana gempa bumi dan jugak letusan gunung berapi yang telah merosakkan binaan candi ni. Mengambil masa yang agak lama untuk pulih kepada sedia kala. Time aku datang ni, ada beberapa area yang masih lagi ditutup untuk kerja-kerja pemulihan.




Ukiran yang terdapat di dinding ni begitu halus. 


Jumlah stupa yang dimiliki Candi Borobudur adalah sebanyak 1,545 buah. Terdiri dari 73 stupa besar dan 1,472 stupa kecil. Stupa tersebut menjadi ciri khas bagi kuil Buddha.


Jumpa lagi sudut yang dicari! hahaa


Berjaya mencantumkan gambar poskad & gambar yang sebenar! hehehh



Kuil Borobudur dibina atas bukit setinggi 265 meter dari dasar laut.

















Kawasan sini memang panas bahang. Tips nak pergi sini :

1. Bawak air
2. Bawak payung, topi & shades
3. Kamera


 Masa nak masuk & keluar dari candi ni, memang asyik kena follow dengan orang jual-jual barang. Memang ramai akan ikut. Kita ni ibarat gula & mereka semut. Gitulah umpamanya. Selagi tak beli, selagi itulah kena follow. Kena pekakkan telinga je. Pastu cakap je tak nak.

 Mereka ni memang tak akan mengalah selagi kita tak beli barang-barang tu. Last-last member aku beli jugak la keychain.


Masa otw balik dari Borobudur, jumpa pokok bunga & sawah padi yang cantik! 
Pi tangkap gambar sat! hahaa


Pak Jitho merangkap photographer kitaorang, layankan aje kami nih! hahaa...















Next pitstop ke Kalibiru!



There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...