Google+ Followers

Friday, September 23, 2016

Pulau Nami Kelantan!



Assalamualaikum


Hari ni aku nak jalan-jalan di Pantai timur. Kat sini memang ada banyak pantai-pantai yang menarik. Sebenarnya aku nak ke Pulau Nami Malaysia. Nak tau kat mana? Jommm...

Tapi sebelum tu nak pergi kat Pantai Cahaya Bulan (PCB). Perjalanan dari Kota Bharu ke PCB lebih kurang 15 minit je. Ia terletak kira-kira 10 km dari Kota Bharu dan merupakan kawasan pendaratan tentera Jepun untuk menyerang British pada 8 Disember 1941.



 Pada suatu ketika, pantai ini dinamakan Pantai Cinta Berahi, suatu nama yang dikatakan diberi oleh seorang askar British ketika dia di pantai ni pada masa Perang Dunia II. Pada masa tu, askar tersebut sedang menderita kerana cintanya tidak berbalas. Sesetengah orang tempatan masih menggunakan nama lama  ni.


Persisiran pantai ni adalah sejauh 1.2 kilometer. Pantai ni terkenal kerana kawasannya panjang dan lebar, dengan pasir yang cantik. Oleh itu Pantai Cahaya Bulan telah menjadi tempat perkelahan yang popular di kalangan keluarga-keluarga tempatan, khususnya pada hujung minggu. Pantai ni lengkap dengan kemudahan untuk para pengunjung, terdapat pilihan hotel, chalet, kawasan perkhemahan, kedai makan, gerai, dan tandas awam.



Pantai Senok ni terletak di Tawang, Bachok Kelantan. Ia mula dikenali dan dikagumi. Betapa ramainya yang berkunjung ke pantai ni, hingga ia menyebabkan berlakunya kesesakan jalan raya di kawasan sekitar pantai tersebut. Inilah kehebatan media sosial atau lebih tepat lagi kuasa viral. 


Sebenarnya sebelum ni, iaitu sejak beberapa tahun yang lepas, Pantai Senok telah menjadi lokasi utama untuk sesi fotografi perkahwinan. Jika berkunjung pada hari minggu, terutamanya ketika musim persekolahan, puluhan pasangan pengantin baru akan memenuhi pantai ni untuk sesi fotografi sebagai kenangan sepanjang hayat. 


Namun, pada waktu tu ia belum lagi diviralkan di media sosial, dan hanya menjadi tumpuan para jurufoto dan pasangan pengantin. Selain deretan pokok ru di sepanjang pantai, pengunjung juga dapat menikmati pantai dan keindahan laut.
Picnic buddies!
Nice angle!
Puzzle tree!
Ajet-ajet macam kat Pulau Nami! :p
Pokok rhu yang ditanam dengan jarak yang sama dan ia cantik tersusun. Daun-daun rhu kering dan luruh menjadikan pemandangan tampak menarik.

Usha Oppa tengah lalu sat! Lulz
Aishah, Nadz, Ros


Pantai Senok ni cantik dengan deretan pokok-pokok Rhu. Pokok kat sini ala-ala di Pulau Nami, Korea. Tah bila dapat pergi sana ye? hahaa


Candid!
Mungkin pihak tertentu perlu mengambil inisiatif untuk mengekalkan keindahan Pantai Senok. Sekiranya tiada langkah yang diambil, pastinya lama-kelamaan tempat ini akan tercemar dengan sampah sarap yang banyak.  Selain itu, boleh sediakan tong sampah supaya sampah tidak dibuang merata-rata.


On the way nak balik ke KB, kami singgah sebentar di Pantai Irama (Beach of Melody). Pantai Irama terletak di pinggir Bandar Bachok, kira-kira 20 km dari Kota Bharu melalui jalan tempatan Kota Bharu-Tawang-Bachok yang mengambil masa kira-kira 30 minit. 

Jalan masuk ke pantai irama boleh diakses sehingga di tepi pantai. Tengok ombak kat pantai ni seakan-akan berirama pulak! Ombak nampak cantik! hehee

Pantai ni memang meriah dan amat sesuai untuk pengunjung yang berkeluarga kerana banyak aktiviti yang boleh di lakukan di sini terutama pada waktu petang. Macam ala-ala dekat pantai Port Dickson. Kat sini boleh mandi manda dan ada beberapa aktiviti air seperti banana boat, jet ski dan macam-macam lagi.



In a Nutshell, kat Kelantan ni memang ada banyak pantai. Next kita jelajah pantai lain pulak!


 Till then, adios!




Monday, September 19, 2016

The Shore Sky Tower, Melaka



Assalamualaikum


Masa aku pergi kursus selama 2 bulan di Melaka, sempatlah aku singgah di Sky Tower ni. Sky Tower ni sebenarnya di terletak di The Shore Shopping Gallery.

Alamat :

Level 42, Tower 1, The Shore Melaka, 193 Pinggiran @ Sungai Melaka, 
Jalan Persisiran Bunga Raya, 75100 Melaka, Malaysia


Untuk sampai ke Sky Tower, korang perlu naik liff ke tingkat 42 bersamaan dengan 163 meter dari aras laut .Tapi untu sampai ke Sky Tower, korang kena transit di tingkat 3A.


Kalau sebelum ini korang pernah pergi One City Sky Park kat Subang Jaya, aku jamin Sky Tower Melaka ni lagi menarik. Cuma kat situ free je, tapi kat sini kene bayar.


Buat masa sekarang RM18 dikenakan kepada pengunjung yang mahu menikmati pemandangan menarik di Sky Tower ini. Sekali masuk RM18 dan korang boleh stay selama mana yang mahu.


Di bangunan setinggi 42 tingkat ini anda boleh berjalan di atas jambatan dan melihat panorama bandar Melaka.



Gayat jugak nak naik tangga ni. hahaa


Jika sudah letih atau panas di atas, turun ke bawah dan shopping sakan di pusat beli belah baru Melaka — The Shore Shopping Gallery.



Dekat atas ni siap ada kolam ikan koi lagi tau. hehehh


Pemandangan dari bawah kolam ikan



Di Sky Tower ini dengan ketinggian 163m korang boleh nikmati 360 pemandangan sekitar bandar Melaka. Ok la jugak boleh lepak lama-lama atas ni daripada naik menara taming sari. Pusing kejap sangat! hahaa.. Ambil gambar seberapa banyak yang korang nak tapi ada satu spot yang korang tak boleh ambil gambar. Dekat menara tinjau dengan lantai kaca kat tepi ni.


Bukan tak boleh, tapi korang kena guna kamera mereka. Bayaran RM45 dikenakan kalau korang nak gambar yang diambil itu. Agak mahal jugak lah! 


Amik gambar curik2! Hahaaa




In a Nutshell, The Shore Sky Tower, Melaka checked!

Tuesday, September 13, 2016

Bukit Keluang, Besut



Assalamualaikum



Rasa macam sudah lama tak mendaki bukit! Harapnya stamina masih lagi kekal utuh & tak ke laut! hahaa... Mountain is callingggg..... Nutshell is back gais selepas mereput buat sekian lama dari aktiviti hiking & lasak! Lepas ni aku akan banyak update pasal aktiviti aku kat belah-belah Pantai Timur ni! Selamat tinggal dengan kehidupanku di kotaraya! Uhukkkk.... Apapun, kehidupan harus diteruskan!

Harini aku nak mendaki ke Bukit Keluang. Bukit Keluang ni terletak di Besut, Ganu kiter! Perjalanan dari Kota Bharu ke Besut mengambil masa lebih kurang sejam.


Permulaan pendakian agak semput sebab kena mendaki tangga yang agak curam. Lepas tu trek agak mencanak dengan laluan tanah dan akar kayu. Macam kat Bukit Saga, Gunung Datuk & Angsi skit. Tapi mencanak dia tak kejam sangat. Dalam 30 minit korang dah boleh sampai kat puncak kalau tak banyak berhenti rehat. Tinggi dia lebih kurang 200m je dari aras laut. Tak sempat pun nak pewai sangat. puii.. hahaa... Ni kira pendakian santai mak jemah jer! :p


View kat atas ni memang superb!


Ni view dari puncak first!


Ni view dari puncak paling tinggi.


Ada pondok untuk berehat!

Jauh termenung tu bang! hahaaa

Pemandangan lautan biru yang luas saujana mata memandang!


So kemana kite? Seoul, Bangkok, Aceh??



Dari sini boleh nampak view Pulau Perhentian!


So disebabkan sekarang ni tengah mood beraya, moh le kite beraya di puncak bukit keluang! hahaaa.... 



Usha jodoh sat kat seberang laut sana! hahaa


Please don't try this guys! Gayat bak ang!


Bob & the geng bikin onar kat atas bukit nih! hahaa


Pinjam sat panah buat props! hahaa



Cupid Love! Jaga-jaga nanti terkena panahan cintaku! lulz :p


Gapo dio tah ni dok bersila tengah-tengah panaih! hahaaa



Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari Nutshell & Bunga Matahari Merah!


Don't mess with us! huh



Masa nak turun, kami ikut laluan lain. Laluan ni agak landai sikit. So kalau korang nak pendakian yang rileks, bolehla ikut jalan nih. Kalau berlari, 10 minit dah boleh sampai kat bawah.




The other side of Bukit Keluang!


Turun dari bukit, lepak-lepak dulu makan sata & aiskrim baba kat pantai Keluang sambil melayan angin bayu laut yang sepoi-sepoi bahasa. Pantai ni agak unik kerana struktur batuan ditepian pantai membentuk gua-gua kecil. Pantai ni dulunya terkenal dengan kisah persembunyian lanun-lanun.




Di tepi bukit ni dulu disediakan jambatan kayu untuk laluan ke pantai sebelah  dimana menjadi tempat tumpuan para pelancong. Tapi sekarang, jambatan tu dah roboh mungkin sebab dilambung ombak ganas. So nak ke gua sebelah sana korang kene panjat batu sikit & masuk ke celah-celah batu yang sempit. 



Si oyen yang omey!


Kat kawasan ni pun memang terkenal dengan aktiviti payung terjun, Paragliding & Paramotor! Ok Abam Planta idola gadis-gadis, next nak fly kat sini pulak plishhh! hahaa




Kat kawasan pantai ni ada banyak kemudahan yang disediakan. Antaranya parking, chalet, gerai makan, tandas awam, bilik mandi & persalinan, bangku untuk beristirehat & gewe-gewe yang molek deh. Ehhh... Memang kawasan pantai dia cantik lah! Best kat sini!



In a nutshell, Bukit Keluang checked! 

Mana lagi ye detinasi menarik untuk hiking kat belah2 pantai timur ni??




There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...