Google+ Followers

Thursday, December 1, 2016

Diari Sepanjang 2016


Assalamualaikum



Tahun 2016 pon dah hampir ke penghujungnya. Tahun ni banyak sangat benda yang berlaku dalam kehidupan aku. 

Bak kata pepatah, Life is About Ups and Downs but It's Your Choice to Scream or Enjoy The Ride..


Tapi benda yang aku tak boleh lupa sekali sepanjang 2016 adalah aku dapat sambut birthday kat atas Gunung Kinabalu! Mungkin ni rezeki yang tak disangka dapat naik Gunung Kinabalu lagi buat kali kedua dengan trail yang baru dan ditaja oleh Team Anak Gunung. Tahun depan konon lah nak sambut Birthday dekat gunung yang lagi tinggi, ABC maybe. Tapi impian tu macam terkubur jer disebabkan bajet yang tak mengizinkan! hahaa... Nampak nyer mereput kat rumah je lah. 

Tapi disebalik kegembiraan tu, ada juga kisah sedih bila aku tertinggal flight Paragliding dari Puncak Kinabalu tu & pendakian Adam terhenti di Sayat-Sayat sahaja. Memang kecewa jugak lah tapi semua tu telah ditebus. Hahaaa... Aku dapat terbang Paragliding 2 kali iaitu di Jugra dan Kuala Kubu Bharu. Tapi apa la sangat kan kalau nak dibandingkan kalau dapat fly kat banjaran croker terbang melepasi lautan awan putih gebu atas Gunung Kinabalu tu kan. Tapi apa pun terima kasih kat Abam Planta, idola gadis-gadis, yang sudi menerbangkan aku & sahabat aku, Ayu. 

Adam pun telah berjaya menawan Puncak Kinabalu baru-baru ni. I wish i was there actually to see the moment of truth! Tahniah kepada Team Anak Gunung kerana telah berjaya mengulangi kembali misi pendakian Adam yang tertangguh masa awal tahun haritu. Sebenarnya abang Ariff ada ajak aku lagi untuk join the team, tapi disebabkan komitmen kerja aku terpaksa melupakan sahaja hasrat aku untuk naik buat kali ketiga. Inshaallah aku akan kembali lagi ke Puncak Gunung Kinabalu suatu hari nanti dengan misi 'Via Ferrata'. hehee

Lepas tu aku dapat pergi ke tempat yang dah lama aku mengidam nak pergi. Backpacking trip ke Surabaya dan Jogjakarta. Dapat tengok kawah asap Gunung Berapi Bromo kat depan mata! Tengok sunrise kat Bromo dan Merapi! It was priceless moment! Bucket list aku pon dah banyak jugak tick off untuk tahun nih.

Dan kemuncak hidup aku, aku berhenti kerja dan dapat kerja baru. Kene training selama 2 bulan kat akademi. Aku rasa kehidupan dalam akademi tu sebijik macam throwback kehidupan aku masa kat zaman universiti dulu. Tiap-tiap hari kene berbaris nak pergi kelas, rollcal setiap hari setiap malam, kawad, kene denda, kene maki, kene bersukan semua. Tapi masa kat u dulu aku dah pernah kene lagi teruk sebenarnya almaklumlah study kat dalam kem askar. So bila kene balik kat Akademi tu macam tak de apa sangat lah. Just enjoy the moment dengan kawan-kawan baru yang datang dari pelbagai background.

Yang paling best sekali, trip impian aku selama 2-3 tahun ni nak panjat Gunung Rinjani memang terkubur lah! Sebabnya aku tak sangka pun kene start training dalam bulan 4. Aku dah plan trip ni dah lama, dah beli tiket flight & trip mendaki dan plan backpacking ke Lombok semua hangus! Tapi aku redha je lah. Nak berenti kerja pun last minit kene bayar balik kat company sebab bagi notis berhenti tak sampai 2 bulan. Kita hanya mampu merancang, tapi tuhan yang menentukan. Harapnya, satu hari nanti aku dapat pergi Lombok. Rinjani, kau tunggu aku datang! hahaa

Dulu, aku selalu fikir nak hidup merantau, nak kerja jauh-jauh. Kalau boleh aku nak kerja kat oversea. Konon nak ikut jejak langkah kawan-kawan aku yang kerja kat Saudi. Hahaaa... Tapi sekali bila dah habis je training, aku dapat posting jauh la jugak! Aku dapat kat Kelantan. Haaaa hambik ko nak keje jauh sangat! Aku bajet-bajet dapat kat Sabah ke, Johor atau Perlis. Tapi haaaa ke Klate ke kita! Tak pernah terfikir pun aku akan dapat kat sini. 

Kehidupan di Pantai Timur sangat lah berbeza dengan kehidupan aku dikotaraya kat tengah-tengah bandar metropolitan. Terasa terasing pulak di bumi sendiri. Kat sini tak de pun tempat-tempat hiburan untuk ko melepak, tengok wayang ke, karok ke. Tempat hiking bukit-bukit pun macam tak de je dikala bosan gian nak mendaki. Bila aku drive nak balik rumah aku kat PJ, memang aku terasa jauh betul. Dah la balik pun sorang-sorang drive dalam 9 jam. Mohon bertabahlah untuk 4 ke 5 tahun nih! hahaa

Bila balik kat rumah family aku haritu, kucing kat rumah kitaorang dah tak de. Sedih jugak sebenarnya. Selalu bila balik aku suka peluk Jack dan main-main dengan dia. Bila dia tak de rasa sunyi jer rumah. Aku syak Jack dah meninggal sebab masa aku balik bulan 11 haritu dah 2 minggu dia tak balik rumah. Masa last dia kat rumah, family aku cakap dia sakit teruk. Tak lalu makan, muntah-muntah semua. Pastu last-last dia terus hilang tanpa dapat dikesan! 

Teringat pulak aku kat cerita Life of Pi! Harimau tu dah kurus kering dan sakit, terus je pergi masuk dalam hutan bila dorang dah selamat sampai kat darat & never say gud bye! Haiwan ni tahu, bila dah hampir tiba saat kematian dia, dia akan pergi meninggal dekat tempat yang tersorok dan terasing supaya orang-orang yang dia sayang tak tengok masa dia mati! Aduh, tetiba rasa sebak nak menangis pulak! Cisss hati tisu jugak aku nih! hahaa... I love & miss u Jack! Semoga kau tenang disana! RIP Jack!

 T___T

Queen & Jack dalam dakapan abah!

Impian aku nak jadi seorang penulis pun termakbul jugak. Walaupun sekadar penulis picisan, banyak jugak artikel aku tersiar di majalah dan surat khabar. Kat rumah aku tu dah boleh jadi Gallery Gambar kot, aku tampal semua hasil penulisan aku kat dinding. Hahaaa... Harapnya tahun depan aku dapat menulis dengan lebih banyak dan Inshaallah satu hari nanti aku nak terbitkan buku travelog sendiri. 

Tapi kalau tengok pun aku dah jarang update blog disebabkan kerja. Kerja aku sekarang memang sangat lah berbeza dengan apa yang aku pernah buat dulu. Memang mencabar untuk nubis kubis macam aku. Dulu aku suka sangat tengok cerita Korea, Spy Myung Wol. Haaa... sekarang keje aku pun lebih kurang macam tuh! hahaaa... Tapi nasib baik aku tak kene kerja kat belah-belah sempadan tuh! 

Kawan-kawan yang lain ramai yang dah settled down dan ada kehidupan sendiri, bahagia dengan suami, isteri dan anak-anak. My bff aka #duohikers pun akan selamat mendirikan rumahtangga. Aku je yang masih lagi sendiri. Aku dah seru pon jodoh tapi masih tak kesampaian. I don't give a damn dengan jantan-jantan yang tak guna, yang suka ambil kesempatan. Yang sweet-sweet talker nih! Persyaitonkan mereka semua! Cinta aku dah tenggelam macam tenggelamnya Kapal Van Der Vijk. Ni semua salah Zainuddin yang membiarkan Hayati pergi... ehhh2... emo pulak! hahaa... I Would Rather Be Single Than With The Wrong Person.

Life must go on and face it! Aku rasa jodoh aku kat benua yang lain kot! Kepada encik jodoh, cepat lah lamar aku kat atas gunung! Puiii... hahaaa... Pada pendapat aku, kebahagiaan bukanlah semata-mata bila kita hidup dengan seseorang. Bila sorang-sorang pun kita boleh bahagia jika tau caranya. Happiness is when you know what you want in your life!

Oklah, secara keseluruhannya aku rasakan tahun 2016 adalah tahun yang manis bagi aku. Walaupun takde apa yang boleh dibanggakan tapi yang paling penting ialah hidup aku lebih bermakna dan ceria berbanding tahun yang sebelumnya. Aku amat berterima kasih kepada ahli keluarga dan kawan-kawan yang sentiasa menyokong dan menjadi tulang belakang aku sebab tanpa mereka siapalah aku. I heart you all!

THIS IS MY LIFE IN A NUTSHELL. Untuk tahun 2017, aku cuma merancang secara kecil-kecilan. Aku juga tak meletakkan harapan yang terlalu tinggi pada perancangan aku, just go with the flow dan selebihnya aku serahkan pada Allah SWT. Tapi apa yang lebih penting bagi aku sekarang ialah untuk terus berfikiran positif dan hidup dalam mood yang ceria. 

Selepas 9 bulan mereputs tak pergi mana-mana trip, now i'm back guys! Backpacking trip dalam misi mengejar ladang bunga matahari. More to come. Tak sabar nak tick my next bucket list! Senarai Baldi Saya! See u next year!

Akhir kata, 2017...please be good!






Wednesday, November 30, 2016

Hutan Lipur Lata Tembakah, Terengganu!



Assalamualaikum


Dah lama tak pergi mandi manda kat kawasan air terjun. Moh kita ke Lata Tembakah! Lata Tembakah atau juga dikenali sebagai Hutan Lipur Lata Tembakah ni terletak di Hulu Besut, Besut, Terengganu. Ia adalah antara hutan lipur yang terkenal di negeri Terengganu. Hutan Lipur Lata Tembakah adalah di bawah pengawasan Pejabat Perhutanan Negeri Terengganu di bawah Unit Rekreasi HLLT.


Hutan Lipur Lata Tembakah boleh dicapai melalui simpang Kg Oh/ Pasir Akar dan kemudian ke kanan menuju ke Hulu Besut/ Keruak/ Kampung Bukit Payong dari Kuala Terengganu. Jika anda dari Kota Bharu, boleh melaluinya melalui susur ke Hulu Besut/ Kampung Keruak berhampiran jambatan Jerteh.


Apa yang menarik, Lata Tembakah ni terdiri daripada air terjun setinggi 7 tingkat dan airnya sentiasa mengalir jernih dan segar dan tiada hentinya. Di pintu masuk Lata Tembakah terdapat satu jambatan gantung.


Dalam usaha Jabatan Perhutanan Terengganu (JPT) untuk mempopularkan kawasan ni, pelbagai prasarana telah dibina untuk kemudahan pengunjung yang hadir. Antaranya ialah lorong pejalan kaki dibina bagi memudahkan pengunjung bersiar-siar di kawasan hutan ini. Pondok rehat pula boleh dijadikan tempat melepaskan penat selepas mendaki atau lokasi berkelah selepas puas berendam dalam kesejukan air sungai.


Kawasan ni dibuka dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Untuk aktiviti perkhemahan, bermalam dan lain-lain aktiviti di hutan lipur, sila berhubung dengan Unit Hutan Lipur Dan Rekreasi, Ibupejabat, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung.


Lata Tembakah terletak di dalam hutan lipur, oleh itu terdapat banyak khazanah alam samada pokok-pokok hutan yang bernilai tinggi mahupun koleksi pokok-pokok herba yang mempunyai khasiat tersendiri disekelilingnya. Selain itu terdapat kemudahan untuk para pengunjung.


Di antara kemudahan yang terdapat di sini adalah chalet penginapan yang di uruskan oleh Pejabat Perhutanan yang disediakan dengan harga berpatutan. Juga disediakan tapak perkhemahan bagi mereka yang gemarkan aktiviti atau ingin merasai suasana alam di sini. Di samping itu kemudahan asas lain turut terdapat di sini seperti wakaf, tandas serta kerusi rehat.



Merangkumi kawasan seluas 300 hektar dan terletak kira-kira 24 km dari Jerteh dan 130 km dari Bandar Kuala Terengganu. Kawasan Hutan Lipur Lata Tembakah merupakan sebuah hutan hujan tropika yang dikelilingi oleh hutan simpan kekal. Kawasan ini mula dimajukan sekitar tahun 1987 dan menjadi tarikan pengunjung-pengunjung dari dalam dan luar negeri disebabkan oleh beberapa keistimewaan yang terdapat disini.


Daripada Jambatan gantung di pintu masuk, untuk ke air terjun di tingkat 5, ia mengambil masa lebih kurang 60 minit dengan jarak sejauh 1.5 kilometer. Manakala untuk ke air terjun tingkat pertama, ia terletak lebih kurang 700m yang mengambil masa kira-kira 20 minit berjalan kaki.


Disebabkan kami gerak pon dah lewat petang, jadi tak sempat lah nak naik sampai tingkat ke-7. Nak sampai kat sini pon dah agak semput jugak. Almaklumlah dah lama tak hiking. hehee


Kat sini kawasan dia relaks, tenang & ada banyak anak-anak ikan. Air terjun dia memang jernih dan sejuk!







Hutan lipur yang masih suci daripada pembangunan ini menyajikan keindahan flora dan fauna menakjubkan. Desiran air terjun disulami kicauan pelbagai unggas memberikan pemandangan sungguh mendamaikan dan mampu mengajak pencinta alam pemikir yang mahu mentafsir kejadian ciptaan Yang Maha Esa.


Kehijauan landskap semula jadinya sudah lama menambat hati pengunjung yang sering menjadikan hutan lipur ini sebagai lokasi riadah bersama rakan atau keluarga pada hujung minggu. Kedinginan airnya membuatkan pengunjung tidak puas mandi, apatah lagi apabila dikelilingi panorama air terjun.




In a Nutshell, bagi anda yang ingin berkunjung ke Terengganu, jadikan Hutan Lipur Lata Tembakah ni sebagai destinasi yang mesti anda lawati!



Next time kene repeat naik sampai tingkat 7! hehee








Tuesday, November 29, 2016

Ada Apa dengan Tadom Hill, Banting?


Assalamualaikum



Baru-baru ni, aku balik ke KL dan sempat join program member iaitu bersantai di Tadom Hill. Tadom Hill ni terletak di Kampung Labohan Dagang, Banting Selangor. Ianya dibina di kawasan yang agak pendalaman dan dikelilingi oleh ladang kelapa sawit.


Waktu Operasi : Hari Isnin hingga Ahad (10.00 pagi hingga 6.45 petang)


Kalau nak datang sini, kena pergi waktu pagi. Dalam pukul 8.30 pagi orang dah ramai beratur dekat kaunter main entrance. So first come first served. Muatan masuk ke Tadom Hill untuk walk in - day pass adalah seramai 150 Orang. 

Kalau datang lambat dan dah penuh quota, korang mereputs dulu la, cuci mata dan tunggu sesiapa yang dah keluar baru boleh masuk. Nak tunggu orang keluar, mungkin lambat la dalam tengahari atau petang. Coz bila dah seronok berendam & main air dalam tu memang tak ingat lah nak balik! hahaa


 Bayaran masuk :



Normal Day PassWeekday
(Mon – Fri)
Weekend
(Sat – Sun)
Peak SeasonSuper Peak Season
AdultRM 20RM 23RM 25RM 28
Child (Aged 3 – 12)RM 15RM 18RM 20RM 22
Bagi kanak-kanak berusia 2 tahun kebawah dan warga emas berumur 60 tahun ke atas, masuk adalah percuma.

Disekelilingi Alam Semulajadi, Tadom Hill Resort ini terletak 12 minit dari Lapangan Terbang KLIA dan 45 minit dari KL, menjadikan ia destinasi percutian yang sesuai kepada sesiapa yang merancang percutian pendek di hujung minggu.


Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada nak bermalam di chalet yang di perbuat oleh buloh, ataupun didalam kemah.


Usha-usha dulu kawasan sekitar sini.




Tempat bersantai & port baik nak cuci mata sambil tengok abam sado tengah berendam dalam tasik! hahaa :p


Selepas membuat bayaran, kami diberikan gelang ala-ala macam masuk ke water theme park pulak. hehee


Lepas dah masuk sini, kami pon cari la port yang best. Kat sini ada beberapa pondok buluh. Lepak kat bawah pondok tak de la panas sangat. Kalau nak datang sini, lebih baik korang bawak bekal makanan dan boleh berkelah. Nak makan kat cafe dia pon boleh tapi harga agak mahal sikit lah. Nak buat BBQ pon boleh kat sini.


So sebelum nak terjun dalam air, isi perut dulu. Kalau lepas dah penat berendam nanti boleh sambung makan balik. Pastikan stok makanan yang korang bawak mencukupi lah kalau nak lepak sampai petang. hehee



Sebelum nak masuk dalam air, korang kene pakai life jacket. Lepas dah keluar dari tasik tu, letaklah life jacket tu kat tempat dia balik coz ramai lagi yang tengah menunggu turn nak guna. 


Tadom Groove adalah aktiviti utama jika anda mengunjungi Tadom Hill.   Aktivitinya berendam dalam tasik yang biru kehijauan. Walaupun ianya sebuah tasik, air nya bersih dan selamat untuk aktiviti mandi-manda. 


Selain daripada bersantai mandi-manda bersama keluarga, pelbagai aktiviti  boleh dilakukan seperti bermain kayak buluh yang disediakan. Semua kemudahan seperti jaket keselamatan dan rakit buluh adalah percuma. Anda boleh melakukan aktiviti ini dari 10:00pagi hingga tasik ditutup iaitu 6:30petang.


Nak main rakit buluh ni pun kene amik cepat-cepat. Biasalah kalau dah pergi hari minggu memang ramai orang, semua berebut nak main rakit nih. hahaa


Disebabkan tak de kayu pendayung yang mencukupi, so guna cara manual je lah. Guna tangan untuk mendayung rakit! Disebabkan muatan agak berat, rakit bergerak dengan kadar yang amat perlahan! 


Rakit kami penuh, havoc dan paling ramai sekali. Semua teruja nak naik rakit, so sumbat sampai 15 orang sekali kot! Harap-harap tak tenggelamlah rakit ni! Hahaaa...




Keterujaan mendayung rakit! :p



Tasik ni agak dalam. So memang diwajibkan untuk pakai life jacket. Kat sini ada Tadom Splash, iaitu diving platform dan tali tarzan swing untuk korang nak terjun tiruk.



Tengah tengok pelbagai aksi dorang dok terjun dari atas platform tuh! Tapi dah datang sini takkan nak tengok jer.... Jom la terjun, ade bran??? hahaa


Abam Bob sedang beraksi! Jaga-jaga percikan tiruk dia memang merecikkk habis! Dushhhh.... hahaa



Aku yang ajet-ajet berani! Bhahaaa... Padahal dah sampai hujung platform tu gayat terokk! Walaupun nampak macam tak tinggi, tapi sebenarnya kalau tengok dari atas tinggi. Ketinggian dia 5 meter. Fuhhh... 


To jump or not to jump!


Bila dah terjun, memang seronok la. Rasa nak terjun lagi! Pastu aku try tarzan swing pulak!


Fasiliti di sini memang terbaik. Mereka menyediakan kemudahan seperti Cafe, tandas, bilik mandi, surau dan lain-lain


 Tadom Hill menitikberatkan kebersihan tandas nya. Keadaan tandas cantik dan bersih. Ia juga diasingkan bagi lelaki dan perempuan. Selepas habis aktiviti boleh mandi dan bersihkan diri di tandas yang disediakan.


Tandas buluh


Bagi pengunjung yang beragama Islam, di Tadom Hill juga menyediakan ruang solat ataupun Surau.


Hampir segala dekorasi dan reka bentuk di Tadom Hill ini adalah diperbuat daripada buluh.


Best ke Tandom Hill ni?


Tadom Hill adalah satu tempat yang sangat sesuai bagi anda yang meminati aktiviti luar ataupun ingin bersantai bersama rakan dan keluarga. 
Tempat ni memang best untuk relaks, berehat, tenangkan diri dan jiwa dari kemelut kerja atau pun kehidupan bandar. 


Kalau bercadang nak bermalam kat sini, better la korang tempah awal-awal coz selalunya memang fully book, lagi-lagi kalau hujung minggu ataupun musim cuti sekolah.

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai pakej pemginapan dan aktiviti menarik yang lain, boleh la tengok kat website ni :




In a Nutshell, Tadom Hill checked! 


Till then, adios....





There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...