Posts

Featured Post

Misi Kinabalu di Majalah BackPackersz

Image
Assalamualaikum


Fuhhh dah bersarang blog aku nih!. Baru sempat nak update. Kali ni story pasal misi Kinabalu ada dalam Majalah BackPackerz Vol 3 edisi April 2016! 



Memang menarik betul majalah ni untuk kaki2 travel & backpackers! Kebetulan plak aku baru je balik dari trip Surabaya & Jogja! Ade pulak story pasal terjah Jogja dalam nih! Fuhhhh memang mengimbau betul! Memang best gler majalah nih!



Magnet Kinabalu!


Mana nak dapat majalah ni??? Hurmmm memang majalah ni tengah hangat di pasaran! Jenuh jugak aku cari kat banyak kedai semua dah sold out! Korang boleh cari kat kedai-kedai buku Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat kiosk2 myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!



Tu diaaaa... gambar poskad aku kemain besaq! Teruja kejap! hahaaa


Story pasal Adam & Team Anak Gunung!



In a Nutshell,TQ Backpackerz Magazine! So cepat-cepat pergi beli sebelum terlambat! hiks :p




Semangat yang hilang

Image
“Saat Anda melihat hamparan padang sahara yang seolah memanjang tanpa batas, ketahuilah bahwa di balik kejauhan itu terdapat kebun yang rimbun penuh hijau dedaunan”




“jangan pernah merasa bersalah dengan kejadian yang selalu menimpamu, karena sesungguhnya itu adalah takdir tuhan yang dibuat untukmu”.


“Dan sebaik-baik ibadah adalah menanti kesulitan dengan sabar dan rasa cinta”.










Melati hill

Image
Assalamualaikum



Baru-baru ni aku pulang ke KL atas urusan kerja. Dah alang-alang tu, gian la nak pergi hiking! hahaaa... Tanya adik aku yang sekarang ni kemain sakan pergi hiking pagi petang siang malam! Fuhhhh... Ade jer geng-geng dia hajak ke situ sini. Aku pun join je la memandangkan dorang nak ke Melati Hill. Aku pun baru tau pasal bukit Melati ni. hehee

Lokasinya terletak di Desa Melati, Nilai Negeri Sembilan. Boleh la buka google map atau waze. Ikut je jalan Persiaran Golf, kemudian belok kiri. Akan nampak banyak kenderaan parking di tepi jalan. Situlah lokasinya. Ada tokong Buddha. Masa sampai tu ada jer lampu, lepas tu dia tutup pula. Memang gelap gelita skit kawasan tu. Nasib baik ada budak ni rumah dia memang area sini. Dia dah biasa naik bukit ni, so dia yang guide kami 13 orang ni.


Permulaan mendaki memang pacak jer dia bagi! Tapi kejap je dah sampai kat atas bukit yang pertama. Dalam 10 minit juga layan pacak! Agak semput juga aku, lagi-lagi hiking waktu malam. Aku ni dah la…

CYC Run!

Image
Assalamualaikum


2 Februari 2018, Jumaat, 6.30 am


Running event yang kedua aku sertai untuk tahun ni. CYC OPENING RUN 2018 ni adalah sempena pelancaran pembukaan gym baru di Kota Bharu iaitu 'CYC Fitness studio'. 



Yuran penyertaan ialah RM40. Larian ni sejauh 6km di sekitar bandar Kota Bharu. 


Flag off lebih kurang pukul 7.00 pagi. Semua peserta dilepaskan secara serentak. 



Lari pagi-pagi di atas jambatan.



Setiap runner yang menamatkan larian dengan jayanya akan dapat Finisher t-shirt, medal dan goodie bag. Yeayy


Pewai lari weh! hahaa



Macam dah turun 5 kilo pagi ni! Acah-acah kurus! hahaa


Ehh ehh ado gewe semat jetat pula lalu! Kawe usha lu..... hahaa :p


Acara penyampaian hadiah & tarian singa sempena pembukaan gym & sekali sambut CNY!

DENAI TIGA PUTERI

Image
Assalamualaikum


Sebelum pulang semula menjalankan tugas di Kota Bharu, sempat la aku singgah mendaki ke tempat yang tengah 'up' sekarang ni, iaitu Denai Tiga Puteri!

So let's check it out gais!



Nak datang kat sini, aku waze je Sekolah Seksyen 10. Ataupun boleh cari 'Kota Damansara Community Forest Reserve'. Jarak dari PJ lebih kurang setengah jam jer. 

Testing lu kasut yang baru beli semalam! Memang parop juga poket kawe dok pergi shopping barang-barang hiking untuk next trip! hahaaa


Tak perlu parking kereta jauh sangat untuk menapak ke starting point. Tapi pagi tu agak penuh dengan kereta di sepanjang bahu jalan. Hiking spot ni pun dah semakin popular!

Signage ke pintu masuk Hutan Simpan Kota Damansara

Ada proper signboard di permulaan trek


Trek ni sesuai untuk famili trip dan beginner hikers. Anda boleh memilih samada hendak walking, cycling, jogging, hiking atau ke semuanya sekali kat taman ni.

Trail kat sini memang sangat leisure cuma agak panjang. So, depend trail mana…